• Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Veterinar

MAJLIS PENYERAHAN SUMBANGAN PENDAPATAN PROJEK TERNAKAN DI BAWAH PROJEK PEMBASMIAN kEMISKINAN KEPADA PESERTA e-KASIH (ZON 3)

Ditulis pada .

 

 

 

 

Dataran Kaprima, Perkarangan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu

Majlis yang telah dirasmikan oleh YB Dr. Azman bin Ibrahim, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komuditi dan Pembangunan Luar Bandar Negeri Terengganu menyaksikan seramai 30 penerima dari Kuala Terengganu, 30 penerima dari daerah Kuala Nerus dan 30 penerima dari daerah Hulu Terengganu telah menerima sumbangan pendapatan dibawah Projek Pembasmian Kemiskinan ini. Program dan inisiatif yang dilaksanakan diharap sedikit sebanyak dapat membantu menjana keterlansungan pendapatan penerima.

YB Dr. Azman juga sempat menjalankan Penyerahan Semen Beku Lembu kepada kesemua Pejabat Perkhidmatan Veterinar Daerah di negeri  Terengganu. Disasarkan dapat memberi manfaat kepada sejumlah 1300 penternak sekaligus meningkatkan pengeluaran dan kualiti lembu sado,pengagihan semen beku lembu sado adalah daripada baka Charilais, Limousine, Belgian Blue, dan Angus khususnya melalui  proses Permanian Beradas bagi Program Pembiakbakaan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu.

Turut  hadir sama, En Mohd Saiful Anuar Bin Mohd Noor, Ketua Penolong Setiausaha Pembangunan Unit Perancang Ekonomi Negeri mewakili Pengarah UPEN.

Pihak Jabatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam melancarkan perjalanan majlis ini.

MAJLIS PELANCARAN HALAQAH VETERINAR DAN KEMPEN KESEDARAN PENYAKIT HAIWAN NEGERI TERENGGANU TAHUN 2022

Ditulis pada .

   

 

Dewan Konvensyen ,Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu

12 Mei 2022

Program Halaqah Veterinar-Kesedaran Penyakit Haiwan ini merupakan anjuran Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu telah berjaya menghimpunkan 117 hadirin yang terdiri daripada 60 orang pemain industri dan 45 kakitangan Jabatan dan selebihnya jemputan daripada Ketua Jabatan agensi Mafi Inc. Terengganu, pegawai-pegawai UPEN serta petugas media.

Dirasmikan oleh YB Dr. Azman bin Ibrahim, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar Negeri Terengganu, majlis ini turut menampilkan panel penceramah iaitu Dr. Siti Hajar Nor binti Muhammad (Seksyen Kawalan Penyakit & Zoonotik, JPV Malaysia), Dr. Nurul Syazwani binti Radzuan (Seksyen Keselamatan Makanan Hasilan Ternakan, JPV Pahang), dan En. Mohd Shahihan bin Mohd Tahar (Ketua Bahagian Penguatkuasa Veterinar Terengganu) yang telah membincangkan mengenai topik berkaitan; 1) Pemantauan Penyakit Ternakan, 2) Pemeriksaan Veterinar dan Keselamatan Produk Ternakan untuk Kegunaan Import, Eksport, dan Domestik, serta 3) Penguatkuasaan Undang-Undang Veterinar. Bertepatan dengan matlamat bagi menyediakan platform pertukaran dan penyampaian maklumat serta ilmu dengan penglibatan tenaga pakar yang bersesuaian, sesi dialog ringkas turut dijalankan dalam majlis tersebut.

YB Dr. Azman juga sempat menyempurnakan penyampaian sijil penghargaan kepada pemain industri yang bekerjasama dalam menjayakan Program Pensijilan MyGAP Negeri Terengganu 2021 dan juga kepada pemain industri yang menunjukkan komitmen dalam usaha mengekalkan Standard Minima Amalan Perladangan juga Pengilangan Yang Baik Negeri Terengganu 2021. Selain itu, sesi penyerahan vaksin kepada kesemua 8 Pejabat Perkhidmatan Veterinar Daerah turut telah dijalankan.

Semoga hadirin mendapat manfaat dan kesedaran penyakit haiwan dapat dipertingkatkan bukan sahaja dalam kalangan kakitangan Jabatan mahupun penternak negeri Terengganu yang bertepatan dengan konsep Public-Private Partnership dalam tindakan kawalan penyakit haiwan ini.

Konvesyen Kecemerlangan dan Kecergasan DVS 2020 di Perak

Ditulis pada .

Konvesyen Kecemerlangan dan Kecergasan DVS 2020 di Perak pada 21 Feb 2020 - 25 Feb 2020

Tahniah kepada team yang telah berjaya membawa pulang pingat antaranya Team Pingpong (Pingat Emas),Team Bola Sepak (Pingat Emas), Team Futsal Wanita (Perak) dan Team Bola Tampar (Gangsa) serta semua team yang terlibat